2014/02/21

Hevosen omistamisesta

Tänään tulikin kymmenen vuotta täyteen hevosen omistamisesta! 11 vuotiaana naperona muistan kun tuo hevonen tuotiinkin mulle kotin.. Olin kirjottanut vihkoon joka päivä et kuinka monta päivää hepan tulemiseen oli vielä! Kymmeneen vuoteen mahtuu paljon iloa, surua, ärsyntyymistä mutta myös hyvin paljon oppimista. Hevosen avulla olenkin varmaan oppinut ottamaan vastuuta asioista ja välttänyt kylillä notkumiset pienempänä ;)
 
Lupailinkin nyt kirjotella tähän samalla hevosenomistamisesta, millaista se on ja mitä pitää ottaa huomioon hevosta hankkiessa. Ensinnäkin hyvä hevoskokemus on todella tarpeellista ennen oman hevosen hankintaa. Itsekkään en osannut vielä 11 vuotiaana haavoja putsata mutta kymmenen vuoden aikana on tullut opittua vaikka minkälaista! Minusta kuitenkin jos hankkii hevosen niin pitää olla mielenkiintoa että miten hevosta hoidetaan eikä niin että sillä käydään vaan ratsastamassa silloin tällöin kun huvittaa eikä mietitä hoitamis puolta lähestulkoon ollenkaan. Hevosta ostaessa tekisin aina ostotarkastuksen. Ite olen ostanut "sairaan" hevosen mutta klinikkareissuilla opin todella paljon hevosenhoitamisesta ja miten jännevamma saatiin korjattua. Hevoseen saa kyllä kulumaan rahaa todella paljon, sen ostohinta on kuin "aloitushinta" jonka jälkeen saat kuluttaa paljon rahaa tähän harrastukseen! Tietysti riippuu minkälaiseen käyttöön hevosen haluaa, käykö valmennuksissa, haluaako kilpailla, onko omaa tallia, muuttaako vuokratalliin, voiko tehdä itse mitään tallihommia yms..
 
 
Mulla on oma hevonen ollut sekä omalla tallilla että ratsastuskoulun puitteissa. Yhden hevosen lisäksi olen myös omistanut toisen hevosen, on ollut myös ylläpitohevosia välillä. Omaan hevoseen on kuitenkin mennyt kaikista eniten rahaa. Tällä hetkellä kun mulla on hevonen kotona mulla menee kuukausittain hevoseen 30-600euroa eli todella paljon vaihtelee. Olen myös kauhean innokas ostamaan niitä kalliita ylimääräisiä varusteita ja maksamaan vanhalle hevoselle hierojat jne eli nehän vaikuttaa tietty asiaan aika paljon! Nyt kotitallilla saan kuitenkin itse maksaa jokaisen rehusäkin ja purukuorman itse.
 
Plussat ja miinukset omassa tallissa:
-Joudut hoitamaan hevosen joka päivä ja putsaamaan karsinat myös joka päivä
-Joudut huolehtimaan kaikista purukuorman tilauksista, rehusäkkien hakemisesta, hevosten aikatauluista, Tarhojen kunnosta ja kaikesta mahdollisesta.
-Meillä ei ole kentällä valoja niin se rajoittaa liikutusta ainakin näin talvella. tallilla on koitettava käydä aina valoisaan aikaan..
-Me joudutaan aina lähtemään traikulla jos halutaan maneesiin tai valmennuksiin.
-Välillä meinaa olla liikaakin tekemistä varsinkin kun meillä on vanha talli mikä on ikuisuus projekti!
 
+Ei tarvi maksaa tallivuokraa!
+Välillä on kivaa kuluttaa aikaa tallilla ja kiva kun saa järjestellä kaikki oman mielen mukaan :)
+Meillä on siisti varustehuone :D
+Saan määrätä omien hevosteni ruokinnat, tarhaukset ja loimitukset.
 
Plussat ja miinukset vuokratallissa:
- Saa yleensä maksaa aika paljon tallivuokraa
- Hevosten loimittamisissa on aika useesti rajoituksia eikä muutenkaan voi kauheasti vaikuttaa että missä hevonen tarhailee, millon se ruokitaan jne.
- Isoilla talleilla on yleensä pienet tarhat
- Ja yleensä myös himoshoppaajille liian pienet varustehuoneet :D
 
+ Isommilla talleilla maneesit, valaistut kentät
+ Lämmin talli
+ Minä ainakin olen saanut myös tehdä tallihommia tallivuokraa vastaan
+ Pääsee helposti valmentautumaan
+ Täyshoitopaikalla ei tarvi kuin käydä hoitamassa oma hevosensa eikä tarvi yhtään miettiä karsinoiden putsauksia ja muita tallihommia! Saa vain huolehtia omasta hevosestaan :)
 
 
Huh yritin nyt muistaa kaiken tälläsen oleellisen, saa tietty kysyä lisää jos jäi vaan jotain kysyttävää! Kuitenkin kaikille jotka ovat harkinneet hevosen hankintaa niin suosittelen todella paljon tätä. Vaikka sanotaankin että hevoseton on huoleton niin mielummin olen huoli päällä kuin tylsistymässä kotona ilman omaa hevosta :)
 

2 kommenttia:

  1. Tää nyt ei liity postauksen aiheeseen, mutta onko se sun Vuittonin laukku GM vai MM? :)

    VastaaPoista